I dag har det varit en aktiv förmiddag med minnesövningar. Vi har tillsammans spelat ”minnesspel” som tränar både minnet och iakttagelseförmågan.
Till en början fick barnen avbilda ett mönster genom att lägga 6 knappar på rätt plats i sina minnesrutor.
Sedan blev uppgiften lite svårare. Först fick alla studera bilden på tavlan en kort stund . Bilden täcktes sedan över med ett stort papper, och då försökte var och en lägga ett likadant mönster på sin spelplan.
Förskoleklassen fungerar som en övergång mellan förskola och skola . Arbetssättet liknar förskolans, vi vill att barnen ska leka in kunskaperna. Samtidigt introduceras barnen i skolans ämnen. Förskoleklasserna, liksom skolår 1-5 finns i våra moderna och nyrenoverade lokaler. Vi har en tyst inomhusmiljö, eftersom möbler och material är ljudabsorberande, vilket ger förutsättningar för en god inlärningsmiljö.
torsdag 18 november 2010
fredag 12 november 2010
Vi mäter längd
Under större delen av veckan, fortsatte klass FB att arbeta med längd. Efter att barnen fått jämföra längden hos olika föremål samt tränat sig i att använda jämförelseorden: lång/kort, längst/kortast,
längre än/kortare än osv., var det nu dags för att börja mäta.
längre än/kortare än osv., var det nu dags för att börja mäta.
Tonvikten vid mätning i förskoleklassen ligger på att barnen ska förstå själva principen för mätning, dvs. hur många gånger måttenheten får plats i det som ska mätas. Vi började därför med att mäta med s.k. ”icke – standardiserade” enheter, som: händer, sudd, klossar, gem m.m. Barnen mätte längden av olika saker genom att lägga likadana föremål efter varandra och sedan räkna hur många sådana fick plats.
Här mäter vi längden på några pinnar med hjälp av multilinkklossarna.
Hur många centikuber lång är min fot?
Hur många centikuber lång är bilen?
Hur många gem lång är larven?
Hur många gem lång är larven?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)